Деякі проблеми захисту цивільних прав у договірних зобов’язаннях - Корчемний, О. К. (Наукові праці Міжрегіональної Академії управління персоналом. Юридичні науки, 2024)
Під захистом цивільного права слід розуміти реалізацію встановленого законом суб’єктивного права особи на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання шляхом застосування обраних самою особою чи встановлених договором або актами цивільного законодавства правоохоронних заходів — способів захисту цивільних прав. Застосування зміни і припинення договірних правовідносин (договірного зобов’язання) як способів захисту цивільного права дає можливість сторонам договору максимально ефективно використовувати принцип свободи договору, керуючись при цьому також принципами справедливості, добросовісності та розумності.