СТАТЬ ЯК ПІДСТАВА ДИФЕРЕНЦІАЦІЇ ПРАВОВОГО РЕГУЛЮВАННЯ НАЙМАНОЇ ПРАЦІ - Шульженко, І. В. (Наукові праці Міжрегіональної Академії управління персоналом. Юридичні науки, 2024)
Обґрунтовується диференціація правового регулювання праці за статевою оз- накою. Здійснена класифікація пільг та переваг, що надаються жінкам у трудових правовідносинах. Подані пропозиції щодо вдосконалення національного законодавс- тва, норми якого диференціюють правове регулювання праці за статевою ознакою.