ЗВИЧАЄВЕ ПРАВО І ЗАКОН У РЕГУЛЮВАННІ ШЛЮБНО-СІМЕЙНИХ ПРАВОВІДНОСИН НА УКРАЇНСЬКІЙ ТЕРИТОРІЇ У СКЛАДІ РОСІЙСЬКОЇ ІМПЕРІЇ (ХІХ — початок ХХ ст.) - Озель, В. І. (Наукові праці Міжрегіональної Академії управління персоналом. Юридичні науки, 2024)
У ході аналізу та зіставлення основних норм українського звичаєвого права і законів Російської імперії, чинних на території України у ХІХ — на початку ХХ ст., автором зроблено висновок, що у ці часи провідне місце у галузі регулювання шлюбно-сімейних правовідносин поступово займає закон. Звичай, у свою чергу, перестає офіційно визнаватися джерелом права.