СУБ’ЄКТИ АДМІНІСТРАТИВНО-ПРАВОВОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ТА ЇХ МІСЦЕ І РОЛЬ ПІД ЧАС ВВЕДЕННЯ ПРАВОВОГО РЕЖИМУ НАДЗВИЧАЙНОГО СТАНУ - ГІДА, Ольга (Наукові праці Міжрегіональної Академії управління персоналом. Юридичні науки, 2024)
У даній статті розглянуто проблематику щодо суб’єктів адміністративно-правового забезпечення під час введення правового режиму надзвичайного стану. Проаналізовано наукові праці вчених, розглянуто законодавчі акти, що регулюють адміністративно-правове забезпечення спеціальними суб’єктами правового режиму надзвичайного стану. З’ясовано, що адміністративно-правове забезпечення правового режиму надзвичайного стану характеризується такими ознаками як: регламентованість виключно законодавством; забезпечується уповноваженими суб’єктами за допомогою норм права через спеціальний механізм упорядкування; здійснюється з метою попередження або усунення реальної загрози безпеці громадян або конституційному ладові, усунення якої іншими способами є неможливим. Сформульовано поняття суб’єкта адміністративно-правового забезпечення правового режиму надзвичайного стану як уповноважені посадові особи та органи державної влади, що за допомогою адміністративно-правових норм права, засобів, методів і процедур забезпечують регулювання, охорону і захист суспільних відносин шляхом попередження або усунення реальної загрози безпеці громадян або конституційному ладові, усунення якої іншими способами є неможливим. Здійснено класифікацію суб’єктів адміністративно-правового забезпечення під час введення правового режиму надзвичайного стану за критеріями спеціальних та загальних компетенцій. Так, під час введення правового режиму надзвичайного стану, є суб’єкти, які приймають закони, підписують укази, виносять постанови, тобто вони наділенні повноваженнями прийняття та видання нормативно-правових актів (Президент України, Верховна Рада України, Кабінет міністрів України тощо), в той же час інші суб’єкти – (Міністерство внутрішніх справ, обласні державні (військові) адміністрації, Міністерство оборони України тощо) займаються безпосереднім виконанням цих нормативно-правових актів, тобто законодавчим приведенням в дію.