АДМІНІСТРАТИВНО-ПРАВОВИЙ ЗАХИСТ НЕМАТЕРІАЛЬНОЇ КУЛЬТУРНОЇ СПАДЩИНИ В КРАЇНАХ ЄВРОПЕЙСЬКОГО СОЮЗУ - Фальковський, Андрій (Наукові праці Міжрегіональної Академії управління персоналом. Юридичні науки, 2024)
У статті розглядається проблема адміністративно-правового захисту нематеріальної культурної спадщини в країнах Європейського Союзу, що має важливе значення для збереження культурного різноманіття та ідентичності європейських народів. Автор аналізує ключові законодавчі акти та ініціативи, спрямовані на збереження та популяризацію нематеріальної культурної спадщини на національному та міжнародному рівнях, зокрема, на основі положень Конвенції ЮНЕСКО про охорону нематеріальної культурної спадщини. Особлива увага приділяється аналізу ролі місцевих громад у збереженні та передачі культурних традицій, а також механізмам міжнародного співробітництва, що сприяють обміну досвідом між країнами-членами ЄС. У статті також розглядаються виклики, з якими стикаються країни ЄС у процесі реалізації адміністративно-правового захисту нематеріальної культурної спадщини. Зокрема, це глобалізація, збройні конфлікти, зміни клімату та зникнення окремих громад. Автор наголошує на необхідності зміцнення існуючих правових механізмів та розробки нових стратегій для ефективного захисту культурної спадщини. Дослідження підкреслює значення участі місцевих громад у процесі прийняття рішень, пов’язаних із захистом нематеріальної культурної спадщини, а також важливість підвищення обізнаності суспільства щодо її збереження. Крім того, автор акцентує увагу на тому, що досвід країн ЄС у сфері адміністративно-правового захисту нематеріальної культурної спадщини має особливе значення для України, яка прагне інтеграції з Європейським Союзом. У статті пропонуються рекомендації щодо адаптації успішних законодавчих новел ЄС до українських реалій, що сприятиме вдосконаленню національних механізмів охорони культурної спадщини. Автор зазначає, що захист нематеріальної культурної спадщини є не тільки питанням збереження минулого, але й важливим елементом побудови спільного майбутнього, заснованого на повазі до культурного різноманіття та колективної пам’яті людства. Таким чином, стаття робить вагомий внесок у розуміння важливості адміністративно-правового захисту нематеріальної культурної спадщини в контексті європейської інтеграції, підкреслюючи необхідність зміцнення міжнародного співробітництва, підвищення суспільної обізнаності та залучення всіх зацікавлених сторін до процесу збереження культурної спадщини.