ПРОЦЕСУАЛЬНІ ДІЇ ПІД ЧАС КРИМІНАЛЬНОГО ПРОВАДЖЕННЯ НА ПОВІТРЯНОМУ, МОРСЬКОМУ ЧИ РІЧКОВОМУ СУДНІ, ЩО ПЕРЕБУВАЄ ЗА МЕЖАМИ УКРАЇНИ ПІД ПРАПОРОМ УКРАЇНИ - НАЛИВАЙКО, Євгеній (Наукові праці Міжрегіональної Академії управління персоналом. Юридичні науки, 2025)
Стаття присвячена аналізу проблемних питань щодо реалізації процесуальних повноважень під час здійснення кримінального провадження на повітряному, морському чи річковому судні, що перебуває за межами України. Підкреслено, що під час здійснення таких процесуальних дій необхідно дотримуватися необхідного балансу існуючих принципів кримінального провадження (верховенства права, законності, забезпечення права на захист) та забезпечення виконання його завдань, щоб кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини, і водночас, щоб до кожного учасника кримінального провадження була застосована належна правова процедура. Обґрунтовано, що здійснення кримінального провадження на суднах, що перебувають за межами України, є складним і специфічним процесом, який потребує врахування міжнародного права, національного законодавства та особливостей юрисдикційної діяльності. У статті запропоновані законодавчі зміни, зокрема щодо конкретизації терміну «інша службова особа» та доповнення переліку обставин, за яких виникає необхідність її призначення.Також наведено думку щодо доцільності закріплення у КПК України обов’язку внесення капітаном судна України або іншої уповноваженої особи первинних даних у відповідному журналі судна, стосовно правопорушення, із зазначенням дати, часу, обставин події, статті Кримінального кодексу України, даних про особу, яка могла вчинити правопорушення (за наявності), та потерпілої особи (за наявності). Проаналізовані та надані пропозиції можливості застосування певних видів процесуальних/слідчих дій на судні, що перебуває за межами України.Досліджено та порівняно із законодавством України положення законодавства, процесуальні норми що застосовується у Франції, Німеччині, Великої Британії у разі розслідування злочинів вчинених на судні, що перебуває за межами відповідної держави, але під її прапором.Унаслідок дослідження досвіду Європейських країн запропоновано перейняти встановлений у Великої Британії, зокрема, обов’язок ведення бортового журналу, у який вносяться дані про правопорушення, фіксацію події, що мала місце на судні.