ІМУНІТЕТИ ТА ВИКЛЮЧЕННЯ ЗІ СФЕРИ МІЖНАРОДНОЇ КРИМІНАЛЬНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ СПІВРОБІТНИКІВ ПРИВАТНИХ ВІЙСЬКОВИХ КОМПАНІЙ - САВКА, Олександр (Наукові праці Міжрегіональної Академії управління персоналом. Юридичні науки, 2025)
Стаття присвячена дослідженню імунітетів та виключення зі сфери міжнародної кримінальної відповідальності співробітників приватних військових компаній. Проведений історичний аналіз випадків виключення осіб із сфери міжнародної кримінальної відповідальності низки країн США, Велика Британія, Австралія, Канада, Латвія, Естонія. Визначено, що імунітети та механізми виключення зі сфери міжнародної кримінальної відповідальності для приватних військових компаній та їх співробітників спрямовані на захист власних громадян від дії кримінального права та від кримінального переслідування з боку держави, на території якої такий персонал здійснював військово-охоронну діяльність. Доведено, що будь-яке звільнення від відповідальності за порушення норм міжнародного гуманітарного права має бути заборонено на міжнародному рівні, а держави мають бути зобов’язані залучати співробітників приватних військових та охоронних компаній та за злочини по національному законодавству, в юрисдикції якого перебуває вчинене діяння.