КОМУНІКАТИВНИЙ АСПЕКТ ВИЗНАННЯ ГРОМАДЯНСЬКИХ ПРАВ І СВОБОД У МЕХАНІЗМІ ЇХ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ - ТЕМЧЕНКО, В. І. (Наукові праці Міжрегіональної Академії управління персоналом. Юридичні науки, 2011)
Визнання громадянських прав і свобод є наслідком комунікативного обміну правовими смислами щодо індивідуальних та суспільних інтересів, узгодження їх цінності, умов рівноваги та надання всезагальності у вигляді прав та обов’язків. Рівновага правових смислів є результатом унікального поєднання правових зв’язків індивідів у межах певної правової культури. Комунікативна правова реальність завжди наповнена зміною інтересів та їх правових смислів, що й окреслює особливості визнання прав, їх зміст, обсяг та межі.