ПРАВОВІ АСПЕКТИ РЕГУЛЮВАННЯ ІННОВАЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ЕНЕРГЕТИЧНОЇ ГАЛУЗІ В УКРАЇНІ - КРИШТАЛЬ, Галина; БРЮХОВЕЦЬКА, Ірина; ХІМІЧ, Святослав; КАСАДЖИК, Андрій (Наукові праці Міжрегіональної Академії управління персоналом. Юридичні науки, 2024)
У статті розглянуто правові аспекти регулювання інноваційної діяльності енергетичної галузі України. Визначено, що забезпечення правового регулювання надасть можливість для створення сприятливих умов розвитку та впровадження інновацій в частині: розробки і впровадження нормативно-правових актів, фінансової підтримки інноваційних проектів, спрощення процедур ліцензування і сертифікації, сприяння співпраці між науковими установами та бізнесом та розвиток інфраструктури для інновацій Мета роботи є глибокий аналіз функцій органів влади, що сприяють розвитку та впровадженню інноваційних технологій у енергетичній галузі України. Наукова новизна. Розглянуто та систематизовано повноваження Національного агентства України з питань забезпечення ефективного використання енергетичних ресурсів, які полягають в наступному: отримання інформації, залучення спеціалістів, скликання нарад, представництво України на міжнародному рівні. Зазначено завдання та функції, які виконує Національне агентство України з питань забезпечення ефективного використання енергетичних ресурсів, полягають у наступному: формування державної політики, участь у розробці державних програм, схвалення нормативних актів, розробка та контроль програм, паливно-енергетичні баланси, закупівлі для державних потреб, моніторинг і контроль, державна експертиза, норми і стандарти, наукові дослідження, інвестиційна політика, альтернативні види пального, моніторинг фінансованих проектів, управління державним майном, когенераційні установки, державна таємниця, співробітництво з ЄС, інформаційна діяльність, енергетичний аудит, кіотський протокол, енергетичне маркування, цінова і тарифна політика. Методи та методологія. У процесі дослідження застосовувалися різноманітні методологічні підходи, включаючи аналіз і синтез, історичне та логічне моделювання. Результати. У запропонованій статті особливу увагу приділено аналізу аспектів функціонування органів влади, що сприяють розвитку та впровадженню інноваційних технологій у енергетичній галузі України. Висновки. Роль повноважень Державної інспекції з енергозбереження у контексті НАЕР є надзвичайно важливою для забезпечення енергетичної безпеки України, підвищення ефективності використання енергетичних ресурсів і реалізації національних цілей у сфері сталого розвитку. Авторами запропоновано внести відповідні доповнення до Положень про Національне агентство України з питань забезпечення ефективного використання енергетичних ресурсів та про Державну інспекцію з енергозбереження. Розширення спектру нормативно-правових актів підвищить ефективність управлінських рішень, оскільки це дозволить органам не лише регулювати, але й активно формувати практики енергозбереження, пропонуючи рекомендації та інструкції, які будуть легше впроваджувати на рівні підприємств та організацій.