АДМІНІСТРАТИВНО-ПРАВОВИЙ МЕХАНІЗМ РЕГУЛЮВАННЯ ПІДПРИЄМНИЦЬКОЮ ДІЯЛЬНІСТЮ - ЛАВРИК, Наталія (Наукові праці Міжрегіональної Академії управління персоналом. Юридичні науки, 2024)
Під адміністративно-правовим регулюванням підприємницької діяльності слід розуміти вид регулювання, що впливає на суспільні відносини у певній сфері. Воно здійснюється уповноваженими органами державної влади за допомогою спеціалізованих органів. Дійсно, можна сказати також, що це методи та система юридичних прийомів, що виникають у сфері підприємницької діяльності під впливом відповідних адміністративно-правових норм, а також процеси та умови їх виникнення. Нормативно-правова база, що регулює підприємницьку діяльність включає низку законів, у тому числі й такі регламенти. Основні з них включають наступні положення Конституції України [11], Господарському кодексу України [14], Цивільному кодексові України [15], Митному кодексові України [16]. Варто також згадати закони України «Про господарські товариства» від 19.09.1991 р. № 1576-XII [1], «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю» від 06.02.2018 р. № 2275-VIII [2], «Про акціонерні товариства» від 17.09.2008 р. № 514-VI [3], «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» від 11.09.2003 р. № 1160-IV [4], «Про фермерське господарство», від 19.06.2003 р. № 973-IV [5] та багатьох інших. Підсумовуючи, можна сказати, що поняття та структура адміністративно-правових механізмів налаштування та контролю за підприємництвом заслуговують на увагу як об'єкт наукового дослідження. Це пов'язано з особливостями адміністративного права та об'єктивною необхідністю вивчення механізмів регулювання у цій сфері з метою повноти та всебічності наукового дослідження. У статті досліджено особливості поняття «правове регулювання». Здійснено аналіз адміністративно-правового механізму регулювання в підприємництві. Досліджено нормативно-правові акти, що регулюють підприємницьку діяльність. Узагальнено отримані результати.