ВИДИ МАСОВИХ ЗАХОДІВ ТА АДМІНІСТРАТИВНОЇ І КРИМІНАЛЬНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ ЗА ПОРУШЕННЯ ВИМОГ ЗАКОНОДАВСТВА ПРО ПРОВЕДЕННЯ МАСОВИХ ЗАХОДІВ - СВИСТОВИЧ, Роман (Наукові праці Міжрегіональної Академії управління персоналом. Юридичні науки, 2025)
У науковій статті встановлено, що під час проведення масових заходів, які проводяться в Україні досить часто допускаються порушення. Зазначені порушення можуть створювати загрози для громадського порядку та громадської безпеки а в окремих випадках і для життя і здоров’я громадян Проведення аналізу виді масових заходів сприяло визначенню найбільш небезпечних масових заходів, які можуть нести відповідні загрози. Встановлено, що політичні масові заходи є найбільш схильними до переростання у масові заворушення та інших порушень громадського порядку та громадської безпеки.Здійснено висновок, що як статичні так і рухливі масові заходи можуть бути причиною порушень громадського порядку та громадської безпеки. При цьому це залежить від багатьох факторів таких як кількість учасників, причина проведення чи виникнення масового заходу, політична ситуація та реакція влади на проведення масових заходів.Проведення аналізу відповідних статей Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України щодо відповідальності за порушення під час проведення масових заходів показало, що перш за все прямих правових норм, які б визначали види адміністративної та кримінальної відповідальності в законодавстві не існує . Є окремі статті як у Кодексі України про адміністративні правопорушення так і в Кримінальному кодексі України, що передбачають відповідальність учасників масових заходів. Проте питання відповідальності представник місцевої влади, місцевого самоврядування та Національної поліції України в законодавстві практично не визначено.На основі аналіз відповідних статей Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України зроблено відповідні пропозиції щодо доповнення існуючого законодавства у сфері притягнення до відповідальності осіб, які вчинили кримінальні правопорушення під час проведення та організації масових заходів