ТЕОРЕТИЧНІ ТА ПРАВОВІ ПРИНЦИПИ СТРАХУВАННЯ ПРАВА ТА ЗАКОННІ ІНТЕРЕСИ ПОДАТКІВ - Nychyporenko, O. V. (Наукові праці Міжрегіональної Академії управління персоналом. Юридичні науки, 2017)
Механізми функціонування і вдосконалення правового регулювання відносин у податковій сфері, у тому числі реалізації законних інтересів платників податків, повин- ні забезпечувати пряму залежність прав та обов’язків суб’єктів податкових відносин: кожне право платника податків має відповідати певним обов’язкам податково- го органу або органу місцевого самоврядування, і це на- вряд чи доцільно здійснити без урахування потенціалу і можливостей теоретичного і методологічного принципів субсидіарності, принаймні у частині повноважень деле- гації. З іншого боку, слід брати до уваги форму прямих і непрямих ефектів (типу залежності) від будь-яких змін в обов’язках податкових органів, органів місцевого само- врядування або їх посадових осіб про можливість реалі- зації платниками податків своїх прав і свобод, законних інтересів. При цьому форми залежності прав і обов’язків суб’єктів податкових відносин повинні корелювати відпо- відно, що дає змогу уникнути правових прогалин у націо- нальних податкових законах, тим самим забезпечуючи баланс приватних і громадських інтересів.