СТРАТЕГІЯ НАЦІОНАЛЬНОЇ БЕЗПЕКИ РЕСПУБЛІКИ ПОЛЬЩА ТА ПОЛІТИЧНИЙ ХАРАКТЕР ВИКОНАВЧОЇ ВЛАДИ В ПОЛЬЩІ - Адам, ГОЛУБ (Наукові праці Міжрегіональної Академії управління персоналом. Політичні науки та публічне управління, 2023)
Стратегія Національної Безпеки Республіки Польща (СНБ) є базовим документом, що визначає питання безпеки Польщі. Це декларація держави, спрямована як на зовнішню, так на внутрішню політику щодо позиції країни у постійно мінливому безпековому середовищі. Її зміст вказує на сфери інтересів та діяльності держави. Цей документ розроблений експертами, але схвалений політичними гравцями. Кожен прем’єрміністр також визначає основні напрямки безпекової політики у своїй першій промові. Метою даної статті є пошук відповіді на питання, чи існує зв’язок між політичною програмою правлячої партії та змістом і напрямами діяльності, зазначеними в документі "Стратегія національної безпеки Республіки Польща"? Чи наступні Стратегії національної безпеки, що приймаються – це реакція на зміну безпекового середовища в країні, чи вони скоріше є реакцією на зміну урядових коаліцій та їхніх політичних програм. У практичному, прикладному плані метою є визначення шляхів формулювання та зв’язку стратегії безпеки країни з політичними напрямами, особливо в ситуації, коли держава не належить до жодної організації, в рамках якої вона може брати участь у реальній колективній обороні. Саме в такій ситуації опинилася Польща перед вступом до НАТО. У дослідженні використано компаративний метод при порівняні окремих документів Стратегії національної безпеки та політичних програм наступних урядів, викладених у промовах прем’єрміністрів. В якості гіпотези було зроблено припущення, що основні цілі та цінності, виражені в НСБ, збігаються з політичними закликами правлячих партій (коаліцій).