СТАН ДОСЛІДЖЕННЯ ПРОБЛЕМИ ДЕРЖАВНОГО РЕГУЛЮВАННЯ ТРУДОВИХ РЕСУРСІВ УКРАЇНИ - БОНДАРЕНКО, Сніжана (Наукові праці Міжрегіональної Академії управління персоналом. Політичні науки та публічне управління, 2023)
Стаття присвячена вивченню стану наукової розробки питання можливості застосування елементів державного регулювання для управління трудовими ресурсами в Україні. У роботі проведено дослідження концептуальних засад сучасної економічної науки та витоків формування самої ідеї держрегулювання. Також проведено аналіз за тематикою регіональної політики та реалізації реформи децентралізації, щоб отримати уявлення про стан наукової розвідки питання повноважень органів місцевого самоврядування щодо регулювання трудових ресурсів регіону. Додатково було розглянуто наукові праці присвячені вивченню питання взаємодії влади та бізнесу З’ясовано, що виникнення ідеї державного регулювання економічних процесів стало логічним результатом тривалої трансформації економік розвинутих країн та розвитку економічної науки. Однак у кожній країні способи та формати реалізації засад держрегулювання як і саме розуміння цих ідей різняться. Низкою науковців обґрунтовано доцільність та навіть необхідність застосування механізмів державного регулювання для вирішення питання зайнятості та ефективного використання трудових ресурсів. Однак ґрунтовні дослідження щодо можливостей застосування державного регулювання на регіональному рівні для ефективного управління трудовими ресурсами, зокрема, в новостворених громадах із залученням до цього процесу самих органів місцевого самоврядування, місцевого бізнесу, громади та науки як суб’єктів формування регіонального ринку праці відсутні. До цього часу не приділялася увага можливості застосування окремих механізмів державного регулювання для ефективного управління трудовими ресурсами громад та планування їх розвитку. Перспективним напрямом для подальшої роботи є вивчення питання застосування державного регулювання трудових ресурсів України у становищі ускладненої війною економічної ситуації та «кадрового голоду» на територіях, який буде тільки зростати. Окремо варто зауважити, що досі відсутня дієва комплексна система ефективного державного регулювання трудових ресурсів на рівні регіону, що теж є перспективою для майбутніх досліджень.