РОЛЬ ТА ОСОБЛИВОСТІ ПУБЛІЧНОЇ ПОЛІТИКИ ДЛЯ ВРЕГУЛЮВАННЯ СОЦІАЛЬНИХ КОНФЛІКТІВ - СТАДНІЙЧУК, Роман (Наукові праці Міжрегіональної Академії управління персоналом. Політичні науки та публічне управління, 2023)
В статті досліджено публічну політику та соціальний конфлікт. Дослідження показало, що раннє спільне розуміння ризиків конфлікту є центральним для запобігання. Але розуміння ризиків недостатньо; важливо, щоб учасники були готові коригувати політику та програмування для подолання цих ризиків. Для цього необхідно створити платформи на рівні країни або регіону, які дозволять відверто обговорювати з усіма зацікавленими сторонами типи політики та програм, які потрібні при перших ознаках ризику, а не тоді, коли насильство вже почалося та в ситуації гострої кризи. Це також вимагає ретельного управління впливом економічних і соціальних потрясінь (таких як швидкі зміни цін на продовольство чи енергоносії), зростання інфляційного тиску тощо. Коли суспільства фрагментовані та поляризовані, цими наслідками потрібно особливо добре керувати, і іноді потрібно більше часу та грошей для проведення певних реформ, необхідних для стабілізації економіки. Учасникам розвитку необхідно набагато більше усвідомлювати вплив економічної та соціальної політики на розбудову миру та безпеку. Поки що учасники розвитку та розбудови миру – на національному, регіональному чи міжнародному рівнях – недостатньо взаємодіють. Розвиток має особливо важливі наслідки для безпеки, по-перше, тому що незахищеність значною мірою підриває зусилля з розвитку, а також тому, що втручання в розвиток часто можуть сприяти місцевій безпеці набагато більше, ніж сама по собі поліція. Однак це вимагає, щоб учасники – як з боку безпеки, так і з боку розвитку – розуміли один одного та вступали в конструктивну співпрацю. Нарешті, роль учасників гуманітарної діяльності та розвитку є взаємодоповнювальною, особливо з точки зору запобігання, і потрібні додаткові зусилля, щоб зробити взаємозв’язок між гуманітарною діяльністю та розвитком реальністю.