НАУКОВА КУЛЬТУРА ТА ВИКЛИКИ АКАДЕМІЧНОЇ ДОБРОЧЕСНОСТІ - Мєлков, Ю. А.; Бідзюра, І. П. (Наукові праці Міжрегіональної Академії управління персоналом. Політичні науки та публічне управління, 2024)
У контексті філософського розгляду такого феномену, як академічна порядність, спираючись на класичні уявлення про цінності й імперативи наукової діяльності та про місію університету, вказано на причини такого явища, як академічна непорядність загалом і плагіат зокрема. Академічна доброчесність зустрічається з багатьма викликами, долати які неможливо без дослідження їх причин. Двома основними причинами є масовість і комерціалізація науки, яка призводить до її кризи як соціального інституту в умовах становлення інформаційного суспільства. Внаслідок першого явища цінність та етосні нормативи наукової діяльності, центральне місце серед яких займає без- 22 корисливість пошуку істини в якості якщо не єдиної, то найвищої мети та мотивації зайняття наукою, перетворюється на моральний припис, яким у реальному житті керуються лише одиниці. Шляхом розв’язання цього протиріччя може бути лише слідування певній ієрархії цінностей на чолі з тим незацікавленим пошуком універсаль- ної істини, що цю ієрархію має вибудовувати собі кожний учений, відрізняючи тим саме служіння науки від постановки самої науки на службу зовсім іншим цілям. Проте поширення плагіату, інших проявів академічної недоброчесності у студентському середовищі є якісно відмінною проблемою, пов’язаною не лише з масовістю та комерціалізацією, а й з розвитком інформаційних технологій, що ведуть до “ілюзії всезнання” чи “вседоступності знання”. Тут відповіддю на виклики академічній доброчесності має бути виховання у майбутніх фахівців не лише професій- них компетенцій, але загальнолюдської компетентності, високої освіти та громадянської культури. Тому необхідно залучати студентів до культури наукової, яка тільки й може служити підґрунтям та передумовою академічної доброчесності.