ПСИХОЛОГІЧНІ ТРАНСФОРМАЦІЇ В УКРАЇНСЬКОМУ СУСПІЛЬСТВІ ПЕРІОДУ ГРОМАДЯНСЬКОЇ ВІЙНИ 1917–1920 рр. - Попов, В. Ж. (Наукові праці Міжрегіональної Академії управління персоналом. Політичні науки та публічне управління, 2024)
Розглянуто процеси, які відбувалися у суспільній свідомості міського населення України доби революції та громадянської війни 1917–1920 рр. Простежується динаміка громадських настроїв, вказані та схарактеризовані головні чинники, які підштовхували населення до суттєвих змін у цих настроях. Проаналізовано такі 21 аспекти повсякденного життя, як руйнація міського середовища, зникнення колишньої соціальної ідентичності, зниження соціальних очікувань. Серед наслідків психологічних трансформацій найбільшу увагу приділено зрос- танню кількості та ролі громадських об’єднань, реагуванню політичної влади на ставлення до неї пересічних городян. Зроблено висновок про вирішальний вплив психологічних трансформацій у суспільстві на результат громадянського протистояння.