ДІЯЛЬНІСТЬ ПРОФСПІЛКОВИХ ОРГАНІЗАЦІЙ РФ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ УКРАЇНИ, ЯК ІНСТРУМЕНТ ПОСИЛЕННЯ ПОЛІТИКИ ЕКСПАНСІОНІЗМУ - ЛИСЯНСЬКИЙ, Павло (Наукові праці Міжрегіональної Академії управління персоналом. Політичні науки та публічне управління, 2024)
У статті досліджується діяльність профспілкових організацій російської федерації на тимчасово окупованих територіях України, зокрема їхня роль у легітимізації окупаційного режиму й інтеграції цих територій до політичного простору рф. Актуальність цієї теми обумовлена тривалим конфліктом між Україною й росією, який супроводжується спробами останньої закріпити свій контроль на окупованих територіях за допомогою різних соціальних інституцій, включно з профспілковими організаціями. Профспілки, які традиційно мають виконувати функцію захисту трудових прав працівників, у цьому контексті стають інструментом політичної й соціальної експансії. Метою цього дослідження є комплексний аналіз діяльності профспілкових організацій рф на окупованих територіях України, виявлення їхнього впливу на соціально-політичну ситуацію й розроблення рекомендацій щодо протидії таким формам експансіонізму. Основні завдання дослідження: визначення ключових напрямів діяльності профспілок, оцінка їхнього впливу на легітимізацію окупаційної влади, а також розробка стратегій протидії експансіоністським практикам рф. У роботі використано різні методи дослідження, включно з контент-аналізом офіційних документів, порівняльний аналіз й аналіз вторинних даних. Проведено ретельний огляд наявних досліджень і публікацій з цієї тематики, що дало змогу виявити основні тенденції й прогалини в наукових знаннях. Особливу увагу звернено на порівняння діяльності профспілкових організацій рф з аналогічними структурами на інших окупованих територіях у світовій практиці. Результати дослідження показали, що профспілкові організації рф на тимчасово окупованих територіях України виконують функції інструменту соціальної стабілізації й політичної пропаганди. Вони активно підтримують ініціативи окупаційної влади, що сприяє зміцненню її позицій і перешкоджає поверненню цих територій під контроль України. Водночас профспілки майже не захищають трудові права місцевого населення, а їхня діяльність спрямована на інтеграцію окупованих територій до рф. У висновках статті наголошується на необхідності посилення міжнародного тиску на росію з метою припинення використання профспілкових організацій для легітимізації окупаційного режиму. До того ж запропоновано конкретні рекомендації для української влади щодо захисту прав працівників на окупованих територіях і створення умов для їхньої реінтеграції в українське суспільство після деокупації. Подальші дослідження мають зосереджуватися на вивченні довгострокових наслідків діяльності таких профспілок і їхньої ролі в соціально-політичних процесах на окупованих територіях.