ПОЛІТИКА ІНФОРМАЦІЙНОЇ БЕЗПЕКИ В УМОВАХ ЦИФРОВОЇ ТРАНСФОРМАЦІЇ УКРАЇНИ: ВИКЛИКИ ТА ШЛЯХИ ПОПЕРЕДЖЕННЯ - СІЛАЄВ, Віталій; ГОРІНОВ, Павло (Наукові праці Міжрегіональної Академії управління персоналом. Політичні науки та публічне управління, 2024)
Стаття присв’ячена аналізу сучасного стану політики інформаційної безпеки в умовах цифрової трансформації України; виокремленню основних викликів і загроз інформаційної безпеки України та формулюванню шляхів протидії ним, що має особливе значення для формування системи безпеки та обороноздатності країни в умовах військової російської агресії. Авторами сформовано наступні завдання: проаналізувати основні підходи до розуміння політики інформаційної безпеки; напрямки політики цифрової трансформації інформаційної сфери; проаналізувати основні здобутки цифрової трансформації та, виділивши інформаційні та кіберзагрози, запропонувати шляхи їх розв’язання. Методологія дослідження базується на комплексному використанні загальнонаукових та спеціально-наукових методів наукового пізнання, що дали можливість дослідити тематику інформаційної безпеки в умовах цифрової трансформації, яка має особливе значення для формування системи інформаційної безпеки та обороноздатності країни. Авторський підхід полягає у поєднанні використання наукових підходів, аналітичних матеріалів, досвіду діяльності державних органів і міжнародних організацій в зазначеній сфері. Авторами акцентується увага на зростанні актуальності питання протидії інформаційним загрозам у системі заходів світової безпеки заради майбутнього. Наукова новизна дослідження полягає в аналізі сучасного стану політики інформаційної безпеки цифрової трансформації та існуючих інформаційних викликів і кіберзагроз для визначення шляхів їх подолання. Автори наголошують, що основною метою державної політики в умовах цифрової трансформації є управління існуючими та можливими викликами і загрозами інформаційній безпеці для створення необхідних умов щодо функціонування інформаційного суспільства, вільного та безпечного кіберпростору, реалізація інформаційних прав людини і громадянина, цифрова трансформація держави і суспільства, захист національних інтересів України у сфері безпеки. Автори наголошують на необхідності вдосконалення та розширення космічної та аерокосмічної галузі держави як базової галузі національної безпеки та оборони, а також підвищення рівня інформаційної та політико-правової освіти для протидії маніпулюванню інформацією та запобіганню кіберзагрозам.