ПРОПАГАНДА ЯК ЗАСІБ ВИПРАВДАННЯ МІЖНАРОДНИХ ЗЛОЧИНІВ НЕДЕМОКРАТИЧНИХ ПОЛІТИЧНИХ РЕЖИМІВ: ВІД НАЦИЗМУ І БІЛЬШОВИЗМУ ДО РАШИЗМУ - СТОРОЖУК, Ірина; ШЕВЧЕНКО, Денис (Наукові праці Міжрегіональної Академії управління персоналом. Політичні науки та публічне управління, 2024)
У статті розглянуто актуальну проблему використання пропаганди тоталітарними та авторитарними режимами для виправдання військової агресії, геноцидів, репресій та інших злочинів. На прикладі російсько-української війни аналізується роль рашистської пропаганди, яка маніпулює громадською думкою для виправдання міжнародних злочинів. Наведено історичний огляд нацистської Німеччини та більшовицької Росії, для порівняння методів та результатів пропагандистської діяльності. Дослідження підкреслює важливість вивчення пропаганди для розуміння її впливу на суспільство та необхідність протидії інформаційним війнам. Аналіз останніх публікацій і досліджень показує, що пропаганда як засіб виправдання злочинів тоталітарних та авторитарних режимів потрапляла до поля зору дослідників. Традиційно пропаганда була важливим інструментом не демократичних режимів для маніпуляції масовою свідомістю. Історичним прикладом є нацистська Німеччина, де пропаганда зіграла ключову роль у поширенні ідеології нацизму та виправданні злочинів проти людства. Таким чином дослідження на прикладах порівняє методи нацистської Німеччини, СРСР та РФ.