МЕТОДОЛОГІЯ ДОСЛІДЖЕННЯ ДЕРЖАВНОГО УПРАВЛІННЯ В ІНФОРМАЦІЙНІЙ СФЕРІ У ДОБУ ПОСТМОДЕРНУ - КОЛЄЧКІН, Валентин (Наукові праці Міжрегіональної Академії управління персоналом. Політичні науки та публічне управління, 2023)
Стаття присвячена огляду низки методологій дослідження державного управління інформаційною сферою в добу постмодерну, а також виокремлення висновків щодо системи такого управління в Україні. Проаналізовано праці зарубіжних та українських фахівців з державної політики і державного управління та з’ясовано, що за всієї наявності доволі великої спеціальної літератури з проблем державного управління інформаційною сферою існують недостатньо або неглибокопредметно проаналізованими окремі аспекти такого управління, його подальшого практичного вдосконалення. Особливу увагу у статті приділено тому, що інформація у сучасному світі за багатьох обставин суттєво змінила свій характер і особливості, а це – вирішальний її вплив на особистість, великі групи людей (соціуми), держави, політику і таке ін. Автором зроблено висновки, що глобалізація ЗМІ – це коло тих проблем, що повинні предметно аналізуватися тому, що це – глобалізація світу, яка є далеко не позитивним інтеграційно-комунікативним процесом. Також зроблено висновок про те, що відповідна нормативно-правова база для оптимального впорядкування соціального статусу, функціонування інформації в сучасній Україні є, а от механізми саморегулювання засобів інформації потребують значного вдосконалення. Зосереджено увагу на низці досліджень вчених-суспільствознавців, в яких зазначається, що інформаційна політика має пряме відношення саме до соціогуманітарної сфери. При цьому, слід принципово розділяти інформацію взагалі від інформації соціальної. Окрім того, розглянуто коло теоретико-прикладних питань і проблем, до яких віднесено інформатизацію та державне управління соціальними системами. Також проаналізовано коло проблем суто державного управління інформаційною сферою.