ЗАРУБІЖНИЙ ДОСВІД ФОРМУВАННЯ ПОЛІТИКИ ЩОДО ЯКОСТІ НАДАННЯ ПОСЛУГ ЗДОБУВАЧАМ В УНІВЕРСИТЕТАХ РІЗНИХ ФОРМ ВЛАСНОСТІ - БАЗИЛЯК, Наталія (Наукові праці Міжрегіональної Академії управління персоналом. Політичні науки та публічне управління, 2023)
У статті визначено, що якість освіти уособлює сукупність властивостей, яка зумовлює пристосованість до реалізації гуманітарних цілей з формування та розвитку молодої особистості в аспектах її навченості, вихованості, виразності соціальних, психічних та фізичних властивостей. Державна освітня політика передбачає системний координований вплив на педагогічну систему, а також на комплекс пов'язаних з ним основних управлінських та допоміжних процесів з метою досягнення найбільшої відповідності параметрів функціонування освітньої системи, її соціальних та педагогічних результатів. Розглянуто зарубіжний управління якістю освіти і встановлено, що регулюючу роль в цьому процесі має суспільство, яке через попит на ринку праці доводить свої потреби до закладів вищої освіти та контролює якість підготовки випускників, тому у зв'язку з цим у закладах вищої освіти існують розвинені служби сприяння працевлаштуванню випускників. Зокрема, європейське законодавство про освіту надає право кожному громадянину вільно розвивати свою особистість та обирати місце навчання, професію за своїми здібностями та уподобаннями. З’ясовано, що система вищої освіти забезпечує формування спеціаліста як професіонала, розвиває творчий потенціал особистості, дає почуття впевненості у собі. Система самооцінки набула найбільшого розвитку, оскільки основну і регулюючу функції виконують самі заклади вищої освіти та суспільство, а не держава. Перелік освітніх програм визначається виходячи з потреб економіки та у тісній співпраці з соціальними партнерами, оскільки кожен громадянин протягом усього життя має змогу здобути освіту. Доведено, що мета державної освітньої політики розвинених країн передбачає надати оптимальну підтримку кожній людині та дати їй можливість отримати кваліфіковану підготовку, яка відповідає її інтересам. Основний метою навчання у закладах вищої освіти є оволодівання теоретичними знаннями та підвищення загальноосвітнього рівня здобувачів. При здобутті професійної освіти відвідування такої профшколи є обов'язковим, це закріплено відповідними територіальними законами.