СТАНОВЛЕННЯ ІНСТИТУТУ ПОДАННЯ ДОКАЗІВ У КРИМІНАЛЬНОМУ СУДОЧИНСТВІ УКРАЇНИ - ОХМАН, Ольга; ДЕРЕВ'ЯНКО, Тетяна; ЛОГІНОВА, Наталія (Наукові праці Міжрегіональної Академії управління персоналом. Політичні науки та публічне управління, 2023)
Стаття присвячена дослідженню становлення та розвитку інституту доказування в системі кримінального судочинства України. Чинне кримінальне процесуальне законодавство України успадкувало чимало прогресивних ідей, закладених Кримінально-процесуальним статутом, зокрема надання учасникам процесу права подавати докази для захисту власної позиції в кримінальному процесі. Право подавати докази стало невід’ємним елементом процесуального статусу підозрюваної ососби, обвинуваченого, їх захисника, потерпілого, цивільного позивача, цивільного відповідача, їх представників, а також обвинувача. Розглядаючи історичні аспекти порядку подання доказів, насамперед, приходимо до висновку, що стан розвитку цього інституту в різні історичні періоди прямо зумовлювався наявними історичними обставинами. Враховуючи це, проведено періодизацію становлення інституту подання доказів на території України: 1. Давньоруська (княжа) доба – охоплює часи Київської Русі та Галицько-Волинського князівства. 2. Литовсько-польська доба – охоплює часи перебування українських земель під владою Литви та Польщі. 3. Козацько-гетьманський період – охоплює часи існування запорозького козацтва. 4. Пореформений період – охоплює часи, починаючи з прийняття Статуту кримінального судочинства до 1917 р. і позначений докорінною зміною кримінального судочинства. 5. Період відродження української національної держави – охоплює часи УНР, Української Гетьманщини та Директорії (1917–1920 рр.). Цей період майже не приніс нововведень у сфері кримінального судочинства. 6. Радянський період – охоплює час перебування України у складі СРСР. 7. Сучасний період – розпочався із здобуттям Україною незалежності та характеризується подальшим поступовим розширенням елементів засади змагальності у кримінальному процесі, в тому числі на стадії досудового розслідування. У цей період у кримінально процесуальній науці все частіше почали ставитися пи- тання про необхідність законодавчого врегулювання порядку подання доказів, пропонувалися деякі зміни та доповнення до Кримінального процесуального кодексу України, які, однак, досі залишаються нереалізованими. На жаль, ухвалення у 2012 році довгоочікуваного КПК України, незважаючи на закріплення в ньому ряду прогресивних положень, не вирішило зазначеної проблеми.