РОЛЬ ГРОМАДСЬКИХ ОРГАНІЗАЦІЙ У ФОРМУВАННІ ПОЛІТИКИ ЕКОЛОГІЧНОЇ БЕЗПЕКИ В УКРАЇНІ - НІКОЛАЄВ, Кирило (Наукові праці Міжрегіональної Академії управління персоналом. Політичні науки та публічне управління, 2023)
Автором розглянуто ключову роль громадських організацій в Україні у формуванні політики екологічної безпеки та їх вплив на створення екологічно свідомих та активних спільнот. Досліджено різноманітні ініціативи, що охоплюють освітні програми, практичні тренінги та місцеві ініціативи, спрямовані на розвиток сталого способу життя, збереження природи та вирішення місцевих екологічних проблем. Підкреслено, що завдяки ініціативам громадських організацій, спільноти стають центрами сталого розвитку, а громадські організації виступають каталізаторами змін у формуванні екологічно відповідальних та збалансованих спільнот для майбутніх поколінь. Обґрунтовані основні інструменти громадських організацій, такі як освітні програми, тренінги та локальні ініціативи, які сприяють підвищенню екологічної грамотності та активної участі громадян у збереженні довкілля. Дії громадських організацій розглядаються як важливий фактор у формуванні стійкого та екологічно безпечного суспільства. Визначено, що ці організації є не лише посередниками між громадянами та владою у вирішенні екологічних проблем, а й джерелом інновацій та ідей для створення сталого майбутнього. В додаток до викладу ролі громадських організацій у формуванні політики екологічної безпеки в Україні, наголошує на тому, що громадські організації виступають ініціаторами сталого розвитку та важливими учасниками в процесі змін у способі сприйняття та взаємодії суспільства з природою. Їхні заходи здебільшого спрямовані на побудову екологічно відповідальної культури та виховання поколінь, які свідомо взаємодіють із навколишнім середовищем. Підкреслює важливість ролі громадських організацій в створенні екологічно свідомого суспільства, яке взаємодіє з природою з урахуванням принципів сталого розвитку.