РОЗРОБКА МЕХАНІЗМІВ ДЕРЖАВНОГО УПРАВЛІННЯ У СФЕРІ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПСИХОЛОГІЧНОЇ ПІДТРИМКИ НАСЕЛЕННЯ ГРОМАДИ: РЕГІОНАЛЬНИЙ АСПЕКТ - БАРАНОВА, Вікторія (Наукові праці Міжрегіональної Академії управління персоналом. Політичні науки та публічне управління, 2024)
У статті проаналізовано стан розробки механізмів державного управління забезпечення психологічної підтримки населення громади у сфері освіти, можливості галузі освіти створити в закладі цілісну систему турботи про психічне здоров’я всіх учасників освітнього процесу та забезпечити міжсекторальну координацію і взаємодію в цьому напрямі психосоціальної підтримки населення на прикладі Білоцерківської міської територіальної громади Київської області. Констатовано, що освітня галузь територіальної громади має належний соціальний, культурний і науковий потенціал, тому сфера освіти потребує розробки та реалізації окремої програми щодо збереження ментального здоров’я та психосоціальної підтримки населення громади, адже в цій галузі задіяна та бере участь або дотична, напевно, найбільша кількість мешканців громади. Ввиокремлено низку проблем щодо збереження психічного здоров’я населення, які спостерігаються в галузі освіти, зокрема необхідність створення цілісної системи турботи про збереження психічного здоров’я, налагодження ефективних скоординованих дій на забезпечення превенції, промоції та допомоги у сфері турботи про психічне здоров’я дітей та молоді; потреба підвищення рівня знань про психічне здоров’я з метою вчасного виявлення розладів психічного здоров’я у дітей і молоді та перескерування до фахівців; необхідність розвитку відповідних умінь у педагогічних та науково-педагогічних працівників для забезпечення належного виконання завдань, які стоять перед ними у сфері турботи про власне психічне здоров’я та дітей і молоді тощо. Визначено основні цільові категорії у сфері освіти, які потребують найбільшої уваги щодо збереження їхнього ментального/психічного здоров’я, а саме: діти з особливим освітніми потребами; діти з інвалідністю; діти з числа внутрішньо переміщених осіб та члени їхніх родин; діти, які мають статус постраждалих від воєнних дій, та члени їхніх родин; діти із родин загиблих/померлих і дійсних військовослужбовців та члени їхніх родин; працівники закладів й установ освіти з числа внутрішньо переміщених осіб та члени родин військових; працівники закладів й установ освіти з низьким рівнем резильєнтності (стресостійкості). У підсумку констатовано, що механізм галузевої регіональної програми допоможе підвищити ефективність системи психосоціальної підтримки та збереження психічного (ментального) здоров’я населення громад зокрема і держави в цілому через секторальну взаємодію всіх сторін: влади, освіти, медицини, громадськості, наукових установ, неурядових організацій, міжнародних організацій тощо.