ФОРМУВАННЯ ДЕРЖАВНОЇ ПОЛІТИКИ ГУМАНІТАРНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ В ПЕРІОД ВІЙСЬКОВОГО КОНФЛІКТУ - Мойсіяха, Андрій Валентинович (Публічне урядування, 2022)
У статті розглянуто питання формування державної політики у гуманітарній сфері у період військового конфлікту в Україні. Реагуючи на російську військову агресію, Україна вимушена реалізовувати масштабні гуманітарні дії, спрямовані на захист громадян, гарантування безпеки життя та здоров’я, надання невідкладної допомоги та соціальної підтримки. Військова російська агресія спричинила суттєві економічні та гуманітарні збитки, що посилило фінансове навантаження, часткове припинення торговельної діяльності, переміщення людей та пошкодження інфраструктури з потенційно довготривалими наслідками. Війна призвела до багатьох задокументованих порушень прав людини та міжнародного гуманітарного права, які викликають серйозне занепокоєння. Визначено гуманітарні наслідки конфлікту: зменшення доходу, роз’єднання сім’ї, втрата роботи, втрата життя та здоров’я, руйнування будинку чи майна та інші негативні проблеми. З’ясовано, що гуманітарна політика спрямована на забезпечення оптимального стану гуманітарної сфери держави, соціального життя та відносин на основі встановлених цілей, механізмів та заходів, які створюють умови для гуманітарного суспільного розвитку, соціальної та інтелектуальної безпеки суспільства та особистості, розвитку освіти, науки, культури. Встановлено, що в якості пріоритетних заходів щодо політики подолання гуманітарної кризи мають стати: регулярний моніторинг гуманітарного реагування; звітування щодо отриманих результатів; інформування. Визначено основні напрями формування державної гуманітарної політики: забезпечення освітнього процесу; гарантування продовольчої безпеки та засобів для життя; забезпечення житлом постраждалих та ресурсів для проходження опалювального періоду; забезпечення доступу людей до основних послуг; надання екстреної медичної допомоги.