“ЗЕЛЕНА” ЕКОНОМІКА У МЕХАНІЗМІ ДЕРЖАВНОГО УПРАВЛІННЯ СТАЛИМ РОЗВИТКОМ РЕГІОНІВ УКРАЇНИ - Вакуленко , Володимир (Публічне урядування, 2017)
Обґрунтовано функціональну роль “зеленої” економіки на сучасному етапі регіонального розвитку як механізму, що спроможний за- безпечити реалізацію переходу до моделі сталого еколого-економічного розвитку територій шляхом збалансування різних динамік ряду середовищ регіону. Встановлено, що істотними рисами “зеленої” економіки, які спро- можні забезпечити виконання нею вказаної функції механізму державного управління сталим розвитком регіону, є: ефективне використання природ- них ресурсів, збереження та збільшення природного капіталу, зменшення забруднення, низькі вуглецеві викиди, запобігання втратам екосистемних послуг і біорізноманіття, зростання доходів і зайнятості. Уточнено, що “зе- лена” економіка передбачає підвищення цінності природних благ і послуг, енергоефективність, орієнтацію на соціальні потреби населення. Нова мо- дель регіональної економіки надаватиме великі можливості для раціональ- ного споживання енергетичних, земельних, лісових, водних ресурсів, при цьому буде покращуватись добробут і якість життя населення. Доведено, що суб’єктами ініціювання та здійснення переходу від техногенного еко- номічного розвитку до нового “зеленого” курсу мають виступати регіони, оскільки володіють певною самостійністю і ініціативністю в забезпеченні регіональної еколого-економічної політики. Для успішного просування концепції “зеленої” економіки в Україні необхідний пошук інструментів переходу до неї в межах конкретного регіону. Формування нового шляху розвитку України можливе лише за участі всіх регіонів держави, шляхом консолідації їх зусиль. Одним із шляхів реалізації моделі консолідованого “зеленого” територіального розвитку вбачається активізація процесів спів- робітництва, витлумаченого значно ширше, ніж співробітництво територі- альних громад, — суб’єктами його мають виступати більш потужні утворен- ня, які сьогодні існують у формі адміністративних районів.