ФОРМУВАННЯ СИСТЕМИ ЕЛЕМЕНТІВ ТОПОЛОГІЧНОГО ОПИСУ ФОРМИ ДЕРЖАВИ - Бутирська, Тетяна (Публічне урядування, 2021)
Спираючись на природну теорію держави як форми, у стат- ті розкрито поняття топології держави крізь систему характеристик дер- жави, яка складається з двох рівнів. На першому містяться чотири ба- зисних субстанціональних поняття: місце розвитку, діяльність, динаміка, аксіологія, а на другому розташовані притаманні кожному з цих понять бінарні пари характеристик, значення котрих можуть змінюватись до про- тилежних одне одному; в межах топологічного підходу розкрито понят- тя патології держави, яке описується негативними половинами кожної з бінарних пар, властивих базисним субстанціональним поняттям; впер- ше поняття норми в державі розкрито в рамках топологічного підходу до його опису як пряма протилежність до поняття патології держави, при цьому норма описується тими самими субстанціональними поняттями, а з характерних їм бінарних пар вибираються позитивні половини; з ог- ляду на особливу важливість для державного будівництва окремо роз- глянута проблема досягнення узгодженості цілей та інтересів індивіда й держави, при цьому відмічено, що найбільш сприйнятливим шляхом її рішення є впровадження у практику концепції “громадянського самови- значення”.