ПРОБЛЕМИ ЦІННІСНИХ ТРАНСФОРМАЦІЙ ТА СУСПІЛЬНОЇ КОНСОЛІДАЦІЇ У КОНТЕКСТІ ЄВРОПЕЙСЬКОГО ВИБОРУ УКРАЇНИ - Валевський, Олексій (Публічне урядування, 2019)
Дослідницьке завдання полягає в аналізі ціннісних трансфор- мацій, які відбуваються у громадській свідомості та пов’язуються з напрямом європейської інтеграції України. Оскільки процеси ціннісних трансформацій і формування ідентичності є нелінійними, то для їх верифікації у громадській свідомості, окрім кількісних методів, необхідно застосовувати архетиповий підхід. Доведено, що шлях європейської інтеграції для України пов’язується не лише з економічними та інституційними перетвореннями, а також із необхід- ністю опанування європейськими цінностями та поведінковими моделями, на яких будуються економічна, соціальна та політична сфери функціонуван- ня європейської співдружності. Показано, що внаслідок російської агресії та посилення євроінтеграцій- них тенденцій відбуваються ціннісні зміни в оцінках українськими громадя- нами суспільних процесів та світоглядних орієнтацій. Суттєво зменшується привабливість інтеграційних моделей за участю РФ, натомість збільшується кількість прихильників європейського напряму. Доводиться, що ціннісні трансформації відбуваються повільно, і цей про- цес не є лінійним. Однак можна стверджувати, що умовний набір “європей- ських цінностей” поступово збільшує кількість своїх прихильників серед громадян. Масштабні суспільні пертурбації, які пов’язані з агресією РФ на Донба- сі та економічною кризою, сприяли формуванню у громадській свідомості запиту на цінності єдності та консолідації. Проте на цей момент потреба у цінностях консолідації та єдності залишається багато в чому не реалізова- ною. Робиться висновок, що необхідність забезпечення незворотності процесу ціннісних трансформацій змушує під іншим кутом зору сприймати культур- ну діяльність. Доводиться, що динамічний розвиток культури має ключове значення для успішної модернізації України та забезпечення сталого роз- витку.