ТЕОРЕТИЧНІ АСПЕКТИ ФОРМУВАННЯ МЕХАНІЗМІВ ЕФЕКТИВНОЇ ВЗАЄМОДІЇ БІЗНЕСУ ТА ОРГАНІВ ВЛАДИ - Сопроненков, Ігор Григорович; Холащинський, Кристиян (Публічне урядування, 2025)
Анотація. Стаття присвячену аналізу наукових підходів щодо особливостей формування механізмів ефективної взаємодії бізнесу та органів влади. У роботі досліджено понятійно-категорійний апарат, зокрема надано наукові підходи до дефініції «взаємодія» в управлінському аспекті, а також взаємодії влади й бізнесу, що надало змогу сформувати авторський підхід до цієї категорії. Для ґрунтовного розкриття теми окреслено особливості, мету та завдання взаємодії бізнесу та органів влади. Акцентовано на формуванні відносини між бізнесом та органами влади на основі взаємної відповідальності, відкритості та прозорості, взаємного балансу між обома сторонами для подальшого соціально-економічного розвитку. Обґрунтовано для ефективної взаємодії бізнесу та органів влади особливе місце механізмів в державно-управлінському вимірі, що зводиться до складової системи управління. Розкрито наукові підходи до таких понять як «механізми», «механізми державного управління» та «механізми публічного управління», їх компоненти та особливості. Визначено вихідною категорією взаємодії бізнесу й органів влади є механізми публічного управління, адже саме від них залежить вплив на фактори щодо діяльність суб’єктів системи, їх ефективність. Зважаючи, що система публічного управління спрямована на максимальне залучення громадян та задоволення їх потреб, саме тому більшість механізмів публічного управління сконцентрована на досягнення цих цілей. Механізм ефективної взаємодії бізнесу та органів влади слід вважати відповідним підвидом цілісної загальної конструкції механізму публічного управління, що характеризується складною будовою та має цілеспрямоване призначення в сучасній системі публічного управління. Акцентовано на наукових підходах до тлумачення механізмів у контексті взаємодії бізнесу й органів влади. Встановлено, публічні механізми розвитку взаємодії бізнесу й органів влади полягають у множинності взаємопов’язаних елементів, які об’єднані та забезпечують практичне втілення конструктивних партнерських відносин між цими суб’єктами задля формування подальшого соціального-економічного розвитку держави та діяльності для задоволення суспільно значимих потреб. Запропоновано авторську позицію поняття «механізми ефективної взаємодії бізнесу та органів влади». Акцентувати на подальшій потребі сучасних перетворень в досліджуваній сфері через брак дієвого механізму (інструментів, засобів, стимулів), що допоможе більш ефективно функціонувати як бізнес-середовищу так і налагодженні комунікації з органами влади.