НАУКОВА ШКОЛА УПРАВЛІННЯ РИЗИКАМИ ПРИ БУДІВНИЦТВІ ТА ЕКСПЛУАТАЦІЇ ОБ’ЄКТІВ НЕРУХОМОСТІ: ПОШУКИ ТА ЗДОБУТКИ - Непомнящий , Олександр; Дєгтяр , Олег (Публічне урядування, 2018)
Розглядаються актуальні питання впровадження європейських стандартів у будівельній галузі. Одним з найважливіших напрямів є роз- роблення системи інженерів-консультантів, яка ефективно працює за кордо- ном та може сприяти розвитку будівельної галузі в Україні. На сучасному етапі економічного розвитку будівельна галузь вимагає створення ефектив- них інтегрованих систем управління, які можуть забезпечити її конкурен- тоспроможність не тільки в межах України, а й на європейських ринках. В умовах трансформації економічної системи до європейських стандартів біз- несу необхідно приділяти особливу увагу створенню науково обґрунтова- них передумов для розвитку будівельної галузі. У цьому аспекті особливо- го значення набуває розвиток наукової школи з управління ризиками при будівництві та експлуатації нерухомості. Викладено теоретичне визначення поняття “наукова школа”, проведено ретроспективний аналіз визначення концептуальних основ розвитку наукових шкіл в Україні та за кордоном. На основі проведеного аналізу визначені основні характеристики наукових шкіл та перспективи подальшого розвитку досліджень та розробок у галузі будів- ництва та експлуатації будівель та споруд, з подальшим забезпеченням ефек- тивного практичного вирішення актуальних проблем управління ризиками на макро- та мікрорівні. Наукова школа управління ризиками при будівни- цтві та експлуатації об’єктів нерухомості — це аналіз процесів управління ризиками будівельних проектів та експлуатації об’єктів нерухомості про- тягом життєвого циклу будівельного проекту (стадія попередінвестування, проектування, будівництво, введення в експлуатацію, експлуатація, ремонт, реконструкція, знесення та утилізація матеріалів та відходів). Тобто підхо- ди до дослідницької роботи Школи ризик-менеджменту при будівництві та експлуатації об’єктів нерухомості є складними та системними, а питання, які вона вирішує, можуть бути актуальними для вирішення проблем різних етапів реалізації будівельних проектів, що підкреслює важливість розвитку наукових напрямів школи. Для забезпечення подальшого розвитку наукової школи управління ризиками при будівництві та експлуатації об’єктів нерухомості визначені пріоритетні завдання та майбутні напрями подальшого розвитку.