ЗАЛУЧЕННЯ ГРОМАДСЬКОСТІ ДО ФОРМУВАННЯ, РЕАЛІЗАЦІЇ ТА МОДЕРНІЗАЦІЇ ДЕРЖАВНОЇ ПОЛІТИКИ У СФЕРІ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я В УКРАЇНІ: МІЖНАРОДНО-ПРАВОВИЙ АСПЕКТ - Федоренко, Тетяна (Публічне урядування, 2017)
Сформувано концептуальні засади участі громадян у форму- ванні, реалізації та модернізації державної політики у сфері охорони суспіль- ного здоров’я з метою використання потенціалу партисипаторної демократії в процесі проведення медичної реформи в Україні, а також обґрунтовано відповідні пропозиції щодо вдосконалення чинного законодавства та дер- жавно-управлінської практики. Висвітлено залежність успіху медичної ре- форми в Україні від її підтримки громадянським суспільством. Визначено та систематизовано міжнародні договори та інші документи, які є джерела- ми міжнародних стандартів партисипаторної демократії. Акцентується ува- га на відображенні міжнародних стандартів партисипаторної демократії у XXI ст. в рішеннях Європейського суду з прав людини і в практиці міжна- родних лікарських і правозахисних організацій. Розкрито їх сутність, зміст і особливості. Виявлено перспективи імплементації міжнародних стандар- тів “демократії участі” при реформуванні системи охорони суспільного здо- ров’я в Україні.