ОСНОВИ ФОРМУВАННЯ МІЖНАРОДНОГО МАРКЕТИНГУ У ПІДПРИЄМНИЦЬКІЙ ДІЯЛЬНОСТІ ВІТЧИЗНЯНИХ ФІРМ НА ЗОВНІШНІХ РИНКАХ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32689/2523-4536/63-8

Ключові слова:

внутрішній та зовнішній ринки, національний маркетинг, міжнародний маркетинг, підприємницька діяльність, підприємство, фірма

Анотація

Визначено необхідність застосування міжнародного маркетингу підприємствами у зв’язку зі зростаючою відкритістю країн стосовно зовнішніх ринків та необхідністю удосконалювати відносини підприємств із цими ринками. Проведено аналіз визначень поняття національного маркетингу як основи для уточнення поняття міжнародного маркетингу. Виділено у структурі міжнародного маркетингу його типи, а саме: каскадний та глобальний. Зазначено, що в основі виділення типів маркетингу лежить або необхідність ураховувати в товарі чи послузі особливості зовнішніх ринків (адаптація товарів до умов зовнішнього ринку), або можливість реалізовувати їх у стандартному виконанні для всіх ринків (стандартизація товарів та послуг). Запропоновано авторський підхід, в основу якого покладено гіпотезу про те, що всі ринки доцільно оцінювати за двома критеріями: глобальних сил, що сприяють стандартизації маркетингових зусиль, та локальних сил, які змушують підприємства адаптуватися до ринкових умов окремих країн. Відповідно до вибраних критеріїв і рівня їх вимірювання, виділено чотири різновиди зовнішнього середовища: глобальне (універсальне), множинне національне (мультинаціональне), нейтральне та транснаціональне (міжнаціональне). Визначено особливості та негативні наслідки етноцентризму, які можуть виражатися як у повному ігноруванні відмінностей між внутрішнім та зовнішнім ринком, так і в розумінні необхідності враховувати специфіку міжнародних ринків, але з домінуванням національних пріоритетів та недооцінкою складності створення комплексу маркетингу для окремих країн. Досліджено визначення та зміст поняття маркетингових досліджень. Доведено, що найважливішим у системі маркетингових досліджень є інформація. Виходячи з положень сучасного маркетингу, визначено, що для кожного товару може бути побудована як трирівнева, так і дворівнева концепція його створення.

Посилання

Гузенко Г.М. Управління та вдосконалення маркетингової діяльності на підприємстві. Економіка і суспільство. 2017. № 12. С. 227–234.

Краус К.М. Управління маркетингом малого торговельного бізнесу: концепції, організація, домінанти розвитку : монографія. Полтава : Дивосвіт, 2013. 163 с.

Храбатин О.І., Яворська Л.В. Маркетинг : навчальний посібник. Київ : Видавництво, 2014. 284 с.

Котлер Ф. Основы маркетинга: краткий курс. Москва : Вильямс, 2007. 646 с.

Huzenko H.M. (2017) Management and improvement of marketing activities at the enterprise. Ekonomika i suspil'stvo, vol. 12, pp. 227–234.

Kraus K.M. (2013) Upravlinnia marketynhom maloho torhovel'noho biznesu: kontseptsii, orhanizatsiia, domi-nanty rozvytku [Marketing management of small business: concepts, organization, dominants of development]. Dyvosvit: Poltava, Ukraine.

Khrabatyn O.I., Yavorska L.V. (2014) Marketing: Navchalnyi posibnyk [Marketing: Handbook]. Lileya-NV, Ivano-Frankivsk, Ukraine.

Kotler Ph. (2007) Osnovy marketinga [Marketing Essentials].Williams, Moscow, Russia.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-12-29