ЗНАЧЕННЯ КУЛІНАРНИХ ТРАДИЦІЙ ІТАЛІЇ У РЕСТОРАННОМУ ГОСПОДАРСТВІ МІСТА ЛЬВОВА
DOI:
https://doi.org/10.32689/2523-4536/78-26Ключові слова:
ресторанне господарство, італійська кухня, кулінарні традиції, піцерія, заклади харчуванняАнотація
У дослідженні вивчено особливості впливу кулінарних традицій Італії на формування та функціонування ресторанного господарства міста Львова. Визначено причини популярності італійської кухні та проведено соціологічне опитування, з метою з’ясування сучасних тенденцій та вподобань споживачів. Проведено класифікацію таких тематичних закладів, що дозволило виділити чотири основні категорії: класичні повносервісні ресторани італійської кухні, ресторанні заклади із змішаним набором страв, які в тому числі містять італійські страви, піцерії, заклади, які готують піцу на виніс. Серед основних проблем, з якими стикаються італійські заклади харчування у процесі функціонування, виділено: зміна рецептури, вузький перелік страв, кризові явища в ресторанному господарстві, тощо. Здійснено спробу прогнозування майбутнього розвитку закладів харчування італійської тематики.
Посилання
Аналіз ринку ресторанів у Львові за 2023 рік. URL: https://pro-consulting.ua/ua/issledovanie-rynka/analiz-rynka-restoranov-vo-lvove-2023-god (дата звернення: 04.04.2025).
Баранова О. С. Розвиток ресторанного бізнесу в умовах глобалізації. Гастрономічні тренди сучасності. Київ : Наукова думка, 2021 С. 45–56.
Братіцел М. Л. Національні екокультурні традиції в сучасних ресторанних закладах. Культура і мистецтво у сучасному світі. 2019. Вип. 20. URL: https://www.researchgate.net/publication/334665334_Nacionalni_ekokulturni_tradicii_v_sucasnih_restorannih_zakladah (дата звернення: 04.04.2025).
Галасюк С. С. Особливості розвитку етнічних ресторанів в Одеському регіоні. Перспективи розвитку галузей економіки з урахуванням сучасних євро інтеграційних процесів: матеріали Міжнародної науково-практичної конференції (21-22.04.2017 р.). Дніпро : Перспектива, 2017, С. 57-60. URL:http://dspace.oneu.edu.ua/jspui/handle/123456789/5775?locale=uk (дата звернення: 04.04.2025).
Офіційний туристичний сайт міста Львова. URL: https://lviv.travel/?srsltid=AfmBOoqKKfd_ywCoH4gx6-j5znN4xjcbK7iqQbjSSWJCx5HVprL35_td (дата звернення: 04.04.2025).
Філь М., Безручко Л., Біланюк О., Жук Ю. Штучний інтелект у ресторанах Львова: вплив на обслуговування та досвід клієнтів. Економіка. Управління. Інновації. 2024. Випуск 2 (35). С. 169-181. URL: http://eui.zu.edu.ua/article/view/317183 (дата звернення: 04.04.2025).
Analiz rynku restoraniv u Ljvovi za 2023 rik [Analysis of the restaurant market in Lviv 2023]. Available at: https://pro-consulting.ua/ua/issledovanie-rynka/analiz-rynka-restoranov-vo-lvove-2023-god (accessed: 04.04.2025).
Baranova O.S. (2021) Rozvytok restorannogho biznesu v umovakh ghlobalizaciji [Development of the restaurant business in the context of globalization]. Ghastronomichni trendy suchasnosti [Gastronomic trends of our time], Kyiv: Scientific thought, pp. 45-56.
Bratitsel M.L. (2019) Nacionaljni ekokuljturni tradyciji v suchasnykh restorannykh zakladakh [National ecocultural traditions in modern restaurant establishments]. Kuljtura i mystectvo u suchasnomu sviti - Culture and art in the modern world. Issue 20. Available at: https://www.researchgate.net/publication/334665334_Nacionalni_ekokulturni_tradicii_v_sucasnih_restorannih_zakladah (accessed: 04.04.2025).
Galasyuk S. S. (2017) Osoblyvosti rozvytku etnichnykh restoraniv v Odesjkomu reghioni [Features of the development of ethnic restaurants in the Odesa region]. Perspektyvy rozvytku ghaluzej ekonomiky z urakhuvannjam suchasnykh jevro integhracijnykh procesiv: materialy Mizhnarodnoji naukovo-praktychnoji konferenciji [Prospects for the development of economic sectors taking into account modern European integration processes]: materials of the International Scientific and Practical Conference (21-22.04.2017). Dnipro: Perspektyva, pp. 57-60. Available at: http://dspace.oneu.edu.ua/jspui/handle/123456789/5775?locale=uk (accessed: 04.04.2025).
Oficijnyj turystychnyj sajt mista Ljvova [Official tourist website of the city of Lviv] / Available at: https://lviv.travel/?srsltid=AfmBOoqKKfd_ywCoH4gx6-j5znN4xjcbK7iqQbjSSWJCx5HVprL35_td (accessed: 04.04.2025).
Fil M., Bezruchko L., Bilaniuk O., Zhuk Y. (2024) Shtuchnyj intelekt u restoranakh Ljvova : vplyv na obslughovuvannja ta dosvid klijentiv [Artificial intelligence in Lviv restaurants: impact on customer service and experience]. Ekonomika. Upravlinnja. Innovaciji - Economics. Management. Innovations. Issue 2 (35), pp. 169-181. Available at: http://eui.zu.edu.ua/article/view/317183 (accessed: 04.04.2025).