БАЗОВІ ЕКОНОМІКО-ПРАВОВІ АСПЕКТИ РОЗРАХУНКУ ПАТЕНТНИХ ЗБИТКІВ - Віхляєв, Олексій Костянтинович; Германюк, Ірина Володимирівна (Експерт: парадигми юридичних наук і державного управління, 2020)
В світовій практиці суди нерідко визнають дуже значні винагороди, для компенсації патентних порушень. Оскільки продукти стають все більш складними з використанням декількох запатентованих технологій, проблема визначення та розподілу шкоди інтелектуальної власності залишаться предметом інтересу. Теоретично, визначаючи патентні збитки існує прагнення компенсувати сторонам тільки вартість запатентованих функцій, а не повний продукт. Мета суду переважно спрямована на встановлення винагороди, яка фактично компенсує порушення уникаючи помилкові показники. Наприклад, якщо суд розглядає текстовий редактор лише в частині патенту на перевірку правопису, збиток встановлюється тільки в частині перевірки правопису, а не за всі функції текстового редактора. Але встановлення ціни конкретно за цю функцію, є складним завданням. Таким чином, судові експерти часто залучаються до суду для надання допомоги в оцінці таких особливостей. Залучені експерти використовують складні емпіричні методи, щоб встановити оцінку збитку. Проблема полягає у тому, що в існуючих методах виявляють помилки. Історично Сполучені Штати займали центральне місце в міжнародній патентній діяльності. Однією з основних причин цього є той факт, що в США діє більшість діючих патентів. Згідно даних Всесвітнього центру даних з інтелектуальної власності, число діючих патентів США набагато більше, ніж, наприклад, в Німеччині або Китаї. Хоча кількість патентів в Китаї зростає та стрімко наближається до рівня США. Сполучені Штати також є більш привабливим місцем для судових розглядів, коли клієнт (власник патенту) прагне максимізувати рішення про розмір збитку через суд. У період з 2012 по 2016 рік середній розмір компенсації за шкоду, яка була передана в суд, становив 8,9 мільйона доларів, що набагато більше, ніж середній розмір компенсації в Китаї (5000 доларів), але менше ніж зафіксований в Китаї максимум. Крім того, в Сполучених Штатах суд може присудити потрійний збиток в разі умисного порушення на додаток до гонорару адвоката. На відміну від цього, штрафні збитки відсутні в Німеччині або Китаї, що відомо з [1]. Судові справи по патентах в США фінансово значно дорожчі, але і більш детально розглядаються, ніж судові справи по патентах в Німеччині. У свою чергу, судові витрати в Німеччині є більш дорогим і тривалим, ніж судовий розгляд по патентах в Китаї. 29.10.2019р. в Окрузі Делавер (США) ухвалено рішення у справі Evolved Wireless, LLC проти Apple Inc, щодо використання в розрахунку збитку майбутніх продажів при розрахунку поточних збитків. У постанові про відхилення клопотання про виключення експерта по збитку суд написав, що розглянута модель шкоди, в якій використовувалася структура одноразового платежу, була неприйнятною просто тому, що вона враховувала майбутні продажі запатентованих продуктів, тобто тих які могли не мати порушень. Суд встановив, що будь-які вагомі недоліки методології експертизи та її достовірності не прийнятні, що відомо з [2].