ІНСТИТУТ ДЕТЕКТИВІВ У НАЦІОНАЛЬНІЙ ПОЛІЦІЇ УКРАЇНИ: СУЧАСНИЙ СТАН, ПЕРЕВАГИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ - ЛЕОНЕНКО, Ігор (Наукові праці Міжрегіональної Академії управління персоналом. Юридичні науки, 2023)
Стаття присвячена проблематиці впровадження інституту поліцейських детективів у підрозділах Національної поліції України. Даний інститут передбачає створення єдиного підрозділу поліцейських детективів, який об’єднав би роботу слідчих органів та оперативних працівників. З моменту вторгнення Російської Федерації в Україну значно більшилося навантаження на поліцейські підрозділи, зокрема, в частині розслідування тяжких та особливо тяжких злочинів, що вимагає суттєвих змін та вдосконалення в оранізації досудового розслідування кримінальних правопорушень. Метою даної статті є аналіз чинного законодавства України, наукових досліджень та правозастосовної діяльності поліцейських з указаного напряму. Завданням статті є розробка та надання пропозицій і рекомендацій щодо законодавчого закріплення інституту поліцейських детективів у кримінальному процесуальному законодавстві України. У статі проведено аналіз сучасних поглядів вчених на вказану проблематику, розглянуто досвід зарубіжних країн, а також приділено увагу шляхам реформування Національної поліції й утворенню в її структурі інституту детективів. Запропоновано низку змін та доповнень в частині національного законодавства України, зокрема, до Кримінального процесуального кодексу України, Закону України «Про оперативно-розшукову діяльність» та Закону України «Про Національну поліцію». Наведені результати опитування майбутніх офіцерів та практичних працівників Національної поліції України щодо необхідності реформування кримінальної поліції та впровадженння інституту детективів. Так, зокрема, 62% респондентів висловилися за впровадження даного інституту у поліцейську діяльність. Наголошується, що створення інституту детективів в системі Національної поліції України, сприятиме зменшенню навантаження на органи досудового розслідування, більш якісному та швидкому розслідуванню кримінальних правопорушень, збереженню таємниці слідства, зменшенню рівня корупції та внутрішньої бюрократії в системі Національної поліції України. Зроблено висновоко, що остаточну крапку в даному питанні зміг би поставити відповідний законопроект, наслідком якого стала б переатестація слідчих та оперативних працівників Національної поліції України у детективи, підготовка сучасних кадрів у закладах освіти за напрямом (спеціальністю) «детективна діяльність», а також перехід до європейських стандартів та відмова від застарілої радянської системи.