АНАЛІЗ ЮРИДИЧНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ ПОЛІЦЕЙСЬКИХ ЗА ПОРУШЕННЯ ВСТАНОВЛЕНОГО ПОРЯДКУ ОПЕРАТИВНОГО РЕАГУВАННЯ НА ПРАВОПОРУШЕННЯ ТА ПОДІЇ: ПРАВОВІ АСПЕКТИ ТА ПРАКТИЧНІ НАСЛІДКИ - БЕСПАЛЕНКОВ, Руслан (Наукові праці Міжрегіональної Академії управління персоналом. Юридичні науки, 2023)
У статті розглядається питання юридичної відповідальності працівників поліції в контексті їхньої службової діяльності та відповідності закону. Автори аналізують різноманітні аспекти юридичної відповідальності поліцейських, включаючи кримінальну, адміністративну та дисциплінарну відповідальність. Зокрема, розглядаються особливості застосування цих форм відповідальності, їхній вплив на забезпечення правопорядку та забезпечення безпеки громадян. Особлива увага приділяється проблемі визначення строків надання пояснень поліцейським у рамках службових розслідувань. Запропоновано встановити обов’язковий строк надання пояснень протягом семи днів з метою покращення процесу проведення розслідувань та забезпечення прав поліцейських. Аналіз дозволяє зробити висновок про важливість юридичної відповідальності у діяльності поліції та необхідність законодавчого врегулювання питань, пов’язаних з її застосуванням. Дослідження, яке висвітлено в статті, ставить перед собою завдання проаналізувати ефективність механізмів юридичної відповідальності у сфері правоохоронної діяльності. Зокрема, вивчаються різні аспекти кримінальної, адміністративної та дисциплінарної відповідальності поліцейських, а також їхні взаємозв’язки та вплив на процес забезпечення правопорядку в суспільстві. Висновки, які можна зробити на основі аналізу, демонструють значення правового регулювання управління діяльністю правоохоронних органів та підвищення їхньої відповідальності перед суспільством. Пропоновані рекомендації з удосконалення процедур надання пояснень поліцейським під час службових розслідувань спрямовані на підвищення прозорості та ефективності правозахисних механізмів в управлінні правопорядком. В цілому, стаття розкриває важливі аспекти системи юридичної відповідальності поліцейських, що мають значення для забезпечення правового захисту громадян та підтримки правопорядку в суспільстві.