ЩОДО КОНЦЕПЦІЇ ПРЕЗ УМПЦІЇ ВИНИ (на матеріалі конституційного звернення Верховного суду України) - Зарудний, Є. О . (Наукові праці Міжрегіональної Академії управління персоналом. Юридичні науки, 2024)
На матеріалі конституційного звернення Верховного суду України показано, що реалізація поняття презумпції винуватості має ступінь залежно від виду правовідносин. Найповніше зазаначена реалізація відбувається у трудовому праві і повністю зникає у кримінальному: презумпція невинуватості у кримінальному праві є логічним наслідком апріорної презумпції винуватості людини як егоїстичної атомарної одиниці системи суспільних відносин. Цивільне право слід розглядати як паритет винуватості/невинуватості, а адміністративне — як спосіб гармонізації стосунків громадянина із суб’єктом владних повноважень.