ПРЕДМЕТ ТА ОБОВ’ЯЗОК ДОКАЗУВАННЯ: СПІВВІДНОШЕННЯ ПОНЯТЬ - Зарудний, Є. О. (Наукові праці Міжрегіональної Академії управління персоналом. Юридичні науки, 2024)
На підставі аналізу процесуальних кодексів показано, що існуюча відмінність у процесуальному значенні фактів та обставин визначається обов’язком доказування, а відтак може бути “знята” у понятті “обов’язковий предмет доказування”. Розглядаються особливі (у діалектичному розумінні) одиничні випадки – предмет доказування такого суб’єкта доказування, як суд, та доказування суб’єкта, який має презумпцію винуватості. Виснуване поняття “обов’язковий предмет доказування” розглядається з точки зору римського приватного права