ДЕРЖАВНО-ПРИВАТНЕ ПАРТНЕРСТВО ЯК ФОРМА РЕАЛІЗАЦІЇ ДЕРЖАВНОЇ ПОЛІТИКИ РОЗВИТКУ АГРАРНОГО БІЗНЕСУ - ДМИТРЕНКО, Руслан (Наукові праці Міжрегіональної Академії управління персоналом. Юридичні науки, 2024)
Мета роботи. Уточнити класифікацію проектів та ризиків державно-приватного партнерства як форми реалізації державної політики розвитку аграрного бізнесу. Методологія. Інформаційною базою є праці іноземних та українських учених, дослідження в галузі публічного управління, нормативно-правові та законодавчі акти у системі реалізації державної політики розвитку аграрного бізнесу. У статті використано методи дослідження: аналіз, синтез, наукова абстракція, логічне узагальнення та групування; системно-структурний аналіз; структурної декомпозиції. Наукова новизна. У ході дослідження встановлено, що для проекту державно-приватного партнерства доцільно обирати форму та механізм його реалізації у рамках поставленої мети. Ризики між партнерами проекту мають бути розподілені ефективно та справедливо. Крім того, уточнено категорії «справедливий розподіл ризиків», «ефективний розподіл ризиків» за проектами державно-приватного партнерства. Розроблено формалізовані описи умов справедливого та ефективного розподілу ризиків між учасниками, запропоновано механізми поділу рівня ризикованості між учасниками. Виявлено особливості аналізу ризиків щодо проектів державно-приватного партнерства. Висновки. У статті представлений методичний підхід до держпідтримки аграрного бізнесу, згідно з яким гармонізація цілей суб'єктів економічної макросистеми передбачає пошук і реалізацію таких рішень, коли власні ризики та ризики макросистеми спільно не перевищуватимуть допустимих значень. Допустимо розглядати ризики взаємодії як міру відхилення від оптимальних рішень, що відповідають поточним та короткостроковим умовам діяльності суб'єктів та економічної системи в цілому.