ПЕРСПЕКТИВИ ВДОСКОНАЛЕННЯ КРИМІНАЛЬНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ ЗА ЗЛОЧИН ГЕНОЦИД - ЯВОРСЬКА, Вікторія (Наукові праці Міжрегіональної Академії управління персоналом. Юридичні науки, 2024)
В Україні проводиться підготовка нового Кримінального кодексу, періодично публікуються проєкти Кримінального кодексу, в яких здійснюється вдосконалення норм кримінального права, враховуються міжнародні документи, позиції національних та закордонних експертів, усуваються недоліки правового регулювання, вносяться перспективні зміни та ідеї з метою ефективної кваліфікації злочинів. Мета статті – проаналізувати проєкти Кримінального кодексу України від початку 2024 року в частині перспективи вдосконалення кримінальної відповідальності за вчинення злочину геноциду. В Кримінальному кодексі України визначення злочину загалом повторює міжнародні документи. В тексті проєкту Кримінального кодексу України (станом на 25.02.2024 року) застосовується поняття тяжке насильство, яке викликає запитання. В наступній статті надається поняття геноциду, наявне уточнення вбивства при геноциді, прямо передбачено, що вбити можна одну людину при наявності мети знищити певну групу. Порівняно з Кримінальним кодексом України, в якому визначається позбавлення життя членів такої групи, що не вказує однозначно на вчинення одного вбивства важливе уточнення, адже в науковій юридичній літературі висловлюється позиція, що геноцид потрібно визнавати при умові вчинення одного вбивства. З вказаного зрозуміло, що проєкт викликає певні запитання і потребував вдосконалення, що частково втілено в наступних проєктах. Проєкт Кримінального кодексу України (станом на 16.06.2024 р.) передбачає п’ять статей в розділі, внесена стаття про ознаки, що підвищують на один ступінь тяжкість злочинів, передбачалося керівництво вчиненням злочину геноциду. В тексті проєкту КК України (станом на 02.07.2024 р.) статті про керівництво вчиненням злочину геноциду не згадується. Злочин геноцид визначається в національному та міжнародному кримінальному праві. Правове регулювання геноциду зважаючи на практичну необхідність потребує вдосконалення.