ПРАВОВІ ОСНОВИ ТРАНСФОРМАЦІЇ ВУГІЛЬНИХ ГРОМАД В УКРАЇНІ - МАРИЧ, Наталія; КВАСНІЙ, Любов; КОСТЮК, Святослав (Наукові праці Міжрегіональної Академії управління персоналом. Юридичні науки, 2025)
У статті розглянуто правові основи трансформації вугільних громад України в контексті реалізації політики справедливого переходу та європейської інтеграції. Визначено ключові проблеми правового регулювання, серед яких – фрагментарність нормативно-правової бази, відсутність єдиного законодавчого підходу до ліквідації вугільних підприємств, захисту прав працівників та соціального забезпечення населення, а також недостатнє врахування екологічних наслідків закриття шахт. Проаналізовано чинні законодавчі та програмні документи, що регламентують реформування енергетичного сектору та розвиток територіальних громад, зокрема у контексті виконання Україною міжнародних зобов’язань у сфері декарбонізації та кліматичної політики. Особлива увага приділена соціально-економічним ризикам трансформації – зростанню безробіття, загостренню демографічних проблем та посиленню депресивності регіонів – які потребують створення ефективних правових механізмів підтримки працівників та стимулювання альтернативної економічної діяльності. Обґрунтовано необхідність формування комплексного законодавчого підходу, що включатиме правові гарантії соціального захисту, розвиток нових інституційних форм співпраці держави та громад, а також інтеграцію екологічних стандартів у процес трансформації. Зроблено висновок, що побудова цілісної правової основи трансформації вугільних громад є передумовою успішної реалізації стратегії сталого розвитку регіонів, забезпечення енергетичної безпеки та виконання європейських стандартів справедливого переходу.