ОБРОБКА ПЕРСОНАЛЬНИХ ДАНИХ У КОМЕРЦІЙНОМУ ПОВІТРЯНОМУ ПРОСТОРІ: ОСОБЛИВОСТІ НАЦІОНАЛЬНОГО РЕГУЛЮВАННЯ ТА МІЖНАРОДНІ СТАНДАРТИ - СТРЕЛЬБИЦЬКА, Лілія; ЧЕРНОВА, Тетяна (Наукові праці Міжрегіональної Академії управління персоналом. Юридичні науки, 2025)
Стаття присвячена аналізу правового регулювання обробки персональних даних у комерційному повітряному просторі, зокрема відповідності міжнародним стандартам та національним особливостям. Розглянуто ключові нормативні акти, такі як Загальний регламент про захист даних (GDPR) та Директива ЄС 2016/681 щодо використання даних пасажирів (PNR), які визначають вимоги до збору, зберігання та передачі персональних даних авіапасажирів. Особливу увагу приділено питанням транскордонної передачі даних, вимогам до авіаперевізників та операторів глобальних систем бронювання (GDS). Аналізується національне законодавство України, його відповідності європейським нормам та викликам, що виникають у зв’язку з необхідністю гармонізації регулювання у сфері авіаперевезень. Запропоновано рекомендації щодо вдосконалення правового механізму захисту персональних даних у комерційному повітряному просторі України.