РОЛЬ ЗАСОБІВ МАСОВОЇ ІНФОРМАЦІЇ У ДЕМОКРАТИЧНОМУ ПОЛІТИЧНОМУ РЕЖИМІ - ВОЙЧУК, Владислав (Наукові праці Міжрегіональної Академії управління персоналом. Філологія, 2024)
У сучасному світі, де інформація стає все більш доступною та поширеною, роль засобів масової інформації зростає як ніколи раніше. Засоби масової інформації впливають на наше життя щодня, формуючи нашу думку про світ, пропонуючи нам розваги та зв’язуючи нас з іншими. У статті досліджується мета, завдання, функції засобів масової інформації у демократичному політичному режимі. Характерними рисами засобів масової інформації є: публічність; наявність спеціальних технічних засобів; непряма, розділена в просторі та часі взаємодія комунікаційних партнерів; непостійний характер аудиторії; переважна односпрямованість впливу від комунікатора до реципієнта. Засоби масової інформації виконують такі функції: інформування, контрольна, формування громадської думки, інтегративна, політичної соціалізації. Головною метою засобів масової інформації є оперативне інформування окремих осіб, соціальних груп населення в цілому про події та явища у світі, конкретній країні, певному регіоні. Засоби масової інформації в Україні стикаються з такими проблемами: деякі засоби масової інформації в Україні належать олігархам або політичним групам, що може призвести до упередженого висвітлення подій та цензури; багато українських засобів масової інформації не мають достатнього фінансування, що робить їх вразливими до тиску з боку влади чи бізнесу; журналісти в Україні, які розслідують корупцію або критикують владу, часто зазнають погроз та нападів. Незважаючи на ці виклики, засоби масової інформації в Україні відіграють важливу роль у збереженні демократії та захисті прав людини; зростання впливу соціальних мереж також ставить перед засобами масової інформації нові виклики та можливості. З одного боку, соціальні мережі розширюють можливості для поширення інформації та залучення аудиторії. З іншого боку, вони також полегшують поширення дезінформації та пропаганди.