СТРАТЕГІЧНА КОМУНІКАЦІЯ В ЕКОЛОГІЧНІЙ СФЕРІ - КОНОНЕНКО, Інна (Наукові праці Міжрегіональної Академії управління персоналом. Політичні науки та публічне управління, 2022)
У статті досліджено сутність дефініції «стратегічні комунікації» та зазначено, що стратегічна комунікація є важливим елементом управління складними соціальними системами. З’ясовано, що використання інструментів стратегічних комунікацій дозволяє ефективно створювати й оприлюднювати важливу інформацію, яка має вагомий вплив на цільову аудиторію. Зазначене дозволяє сприяти вирішенню екологічних проблем на національному та локальному рівнях. Наголошено, що хоча питання стратегічних комунікацій є важливим елементом вирішення екологічних проблем, однак у науковому полі воно недостатньо досліджене. Виділено основні характеристики стратегічної комунікації в екологічній сфері. Наголошено на важливості комунікаційної стратегії в підвищенні рівня екологічної культури шляхом розбудови якісної взаємодії в системі «влада – громадськість». Зауважено, що побудова комунікативної структури є важливим елементом ефективного поширення екологічної культури в суспільстві. Окреслено відмінності стратегічної комунікації від поняття «зв’язки з громадськістю». Зазначено, що ефективна стратегічна комунікація передбачає розробку детальної комунікаційної стратегії. Охарактеризовано процес розроблення комунікаційної стратегії та представлено його структурні складові. Розглянуто практичну площину розробки комунікаційних стратегій на рівні територіальних громад та виділено позитивні й негативні аспекти такої практики. Встановлено, що будь-яка комунікативна діяльність повинна мати стратегічне спрямування, бути системною, координованою, продуманою та контролюватися належним чином. Охарактеризовано сутність екологічної комунікації та описано стратегії та тактики екологічної комунікації, які доцільно використовувати на локальному рівні. Виділено основні завдання комунікаційної стратегії в екологічній сфері.