ПАТРІОТИЧНИЙ ПОЛІТИЧНИЙ МЕНЕДЖМЕНТ: ПІДХОДИ ДО ТЕОРЕТИЧНОГО ОБҐРУНТУВАННЯ - ФІЛАТОВ, Борис (Наукові праці Міжрегіональної Академії управління персоналом. Політичні науки та публічне управління, 2022)
Розглядається встановлення оптимальних траєкторій політичного врядування в умовах конкуренції та багатоманітності альтернатив. Вивчаються напрямки поєднання розбудови державності та політичних трансформацій та оцінки значення ідейної орієнтація політичних діячів. Розкривається сутність патріотичних налаштувань політичного менеджменту на основі політичних реалій сьогодення та інтерпретації управлінської ретроспективи. Встановлюються особливості політичного менеджменту як однієї з основ побудови відносин між громадянським суспільством та інститутами політичного представництва і врядування. Обговорюється потенціал патріотичного політичного менеджменту в контексті підвищення якості політичних рішень. Метою статті є з’ясування теоретичних засад дослідження патріотичного політичного менеджменту в умовах сучасної демократії. У статті застосовуються загальнологічні (аналіз, синтез) та фахові методи політичної науки (порівняльний та структурно-функціональний) методи. Досліджуються мотивації політичного менеджменту, пов’язані з інституційною структурою демократичної політики. З’ясовується значення патріотичної мотивації управлінської політичної дії, яке полягає у створенні ситуації високої імовірності прийняття патріотичних політичних рішень. Розкрито необхідність ретельної політичної аналітики та прогнозування ситуації. Встановлено, що структурно-функціональний вираз патріотичного політичного менеджменту пов’язаний з елементами підготовки та впровадження менеджерських стратегій. Досліджується патріотична політична альтернатива як сукупність положень, які детермінують варіанти дій центрів публічного врядування та громадсько-політичної активності в умовах загрози безпеці та стабільності. З’ясовується зміст патріотичної матриці політичного управління та виступає системою орієнтирів та опціональних реакцій на зміни ситуації.