КОНСТРУКТИВІЗМ У КОНТЕКСТІ ПОБУДОВИ МОДЕЛІ МОВНОЇ ПОЛІТИКИ - Савойська, С. В. (Наукові праці Міжрегіональної Академії управління персоналом. Політичні науки та публічне управління, 2024)
Розглянуто конструктивістський контекст побудови моделі мовної політики. Увагу акцентовано на побудовчих ресурсах та складових моделі, якими є політологічний контекст, мережевий контент, інституції, концепти, аксеологічні, синергетичні підходи. З огляду на це, ухвалено мовно-політичні рішення, які не завжди є результативними, та сформовано конструктивні і деструктивні статично-динамічні моделі мовної політики. Зазначено, що динамічна модель мовної політики залежить від узгодження позицій, досягнення компромісу та консенсусу. Обґрунтовано, що статична модель мовної політики на території окупованої України зумовила кризу ідентичності, яка розколола українську спільноту на прихильників проукраїнської, проросійської, проугорської, прорумунської та ін. ідентичностей. Це ще раз доводить, що мовна політика на території України не завжди була динамічною, позаяк вона часто здійснювалася окупованою владою, що негативно позначилося на конструктивній побудові політологічного контексту моделі мовної політики.