ДУАЛІЗМ ДЕРЖАВИ ТА ГРОМАДИ: АНАЛІЗ ЕФЕКТИВНОСТІ ВЗАЄМОДІЇ ОРГАНІВ ВЛАДИ ТА ТЕРИТОРІАЛЬНИХ ГРОМАД - ГУРНЯК, І. Л. (Наукові праці Міжрегіональної Академії управління персоналом. Політичні науки та публічне управління, 2024)
Доведено важливість взаємодії громадян, об’єднаних у територіальні громади з владними інституціями, для розуміння їхніх потреб та зростан- ня ефективності управління на локальному рівні. Запропоновано реформу “громада як власник-інноватор” у поєднанні з визначеними А. Олів’єром реформами, що є ефективним механізмом трансформації неефективної системи взаємодії держави та громад, синергії наявних ресурсів, що підтверджуються європейським досвідом. Вважаємо, що необхідними є єдині підходи до права власності громади, незалежно від держави та її історичної ретроспективи.