ПОЛІТИЧНА МАНІПУЛЯЦІЯ ЯК ФЕНОМЕН У ПОЛІТИЧНОМУ АСПЕКТІ - Тарасов, С. Ю. (Наукові праці Міжрегіональної Академії управління персоналом. Політичні науки та публічне управління, 2024)
Будь-яка маніпуляція свідомістю людини є процесом взаємодії між суб’єктами. Особа може стати жертвою маніпулятора лише в тому ви- падку, коли вона налаштовується як співавтор або співучасник. Тільки-но суб’єкт під впливом маніпулятора починає перебудовувати свої погляди та думки і згоден діяти за схемою маніпулятора — маніпуляція відбулася. Натомість, якщо та особа засумнівалась у доцільності пристати на користь мотивації маніпулятора, то жертвою вже не стає. Важлива особливість у сприйнятті (суб’єктом) політичної маніпуляції з боку влади полягає в тому, що вплив влади сприймається як один з основних чинників в організації життя людей, і саме владний вплив сприймається особою вряди-годи як найбільш дошкульний.