ОСОБЛИВОСТІ СОЦІОКУЛЬТУРНОЇ ІНТЕГРАЦІЇ КРИМСЬКОТАТАРСЬКОГО НАРОДУ В УКРАЇНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО - БАРІЄВ, Ескендер (Наукові праці Міжрегіональної Академії управління персоналом. Політичні науки та публічне управління, 2025)
Питання інтеграції кримськотатарського народу в українське суспільство є надзвичайно актуальним у контексті сучасних соціально-політичних процесів в Україні. Кримські татари, як один з корінних народів України, мають унікальну історію та культуру, що значно впливає на їхню взаємодію з українським суспільством. Вивчення їх самоорганізації дозволяє глибше зрозуміти, як цей процес сприяє або, навпаки, ускладнює їх соціокультурну інтеграцію. Самоорганізація є ключовим механізмом для забезпечення права на самовизначення та збереження етнічної ідентичності. Вона включає створення представницьких органів, різноманітних громадських організацій, інституцій та ініціатив, які працюють на збереження мови, традицій, а також на забезпечення та розвіток колективних прав. Цей процес сприяє не лише збереженню культурної спадщини кримсько-татарського народу, але й інтеграції в ширше українське суспільство, оскільки підвищує рівень соціальної активності та громадянської відповідальності.Особливо важливо досліджувати вплив самоорганізації кримських татар у контексті політичних змін в Україні після 2014 року, коли питання національної ідентичності та соціальної згуртованості стали особливо гострими. Додатковим викликом для процесу соціокультурної інтеграції кримських татар стало повномасштабне вторгнення Росії в Україну 24 лютого 2022 року. Цей напад призвів до нової хвилі внутрішньої міграції, включаючи переміщення кримських татар, які знову опинилися у складних умовах пошуку безпеки та адаптації до нових реалій. Військові дії значно вплинули на всі аспекти життя в Україні, включаючи питання національної єдності та взаємодії між різними етнічними групами. Дослідження самоорганізації кримськотатарського народу є важливим не лише для розуміння внутрішніх процесів цієї етнічної групи, але й для формування ефективної державної політики щодо корінних народів та національних меншин (спільнот) в Україні.